Tarihçemiz

Pars Makina Ltd. Şti. 2005 yılında kurulmuş olup, ODTÜ Ostim Teknokent’te ve Ostim’deki fabrikasında faaliyetlerini sürdürmektedir.

Uzmanlık alanlarımız, güç ve verimliliği artırmayı amaçlayan problemlerin çözümü için gerekli olan sistemlerin/ekipmanların analizi, tasarımı, optimizasyonu ve üretiminde yatmaktadır. Bunu yaparken de çevre dostu Ar-Ge projeleri ile sürdürülebilir enerji teknolojisine yönelik çalışmalarımızı harcıyoruz. Ayrıca rüzgar ve güneş enerjisi ile ilgili mühendislik çalışmaları ve yatırımları da yürütüyoruz.

Buna ek olarak, döner sistemler, türbinler ve kompresörlerde yılların birikimi ve tecrübesi ile yenilikçi çözümler üretiyoruz. Yeni teknolojilerle çalışmalar yürütürken müşteri ihtiyaçlarına cevap vermeye ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyoruz.

Pars Makina’nın hedefi, enerji, ulaştırma, savunma, havacılık ve uzay mühendisliği alanlarında dünya çapında güvenilir, ekonomik, yüksek güç ve verime sahip, yenilikçi çözümler üretmektir.

Pars Makina; sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkan özgün katma değer ve teknolojik gelişmelerini, dünyada rekabet edebilecek bir seviyeye çıkartabilmek için, ulusal ve uluslararası uluslararası patentler ile desteklemektedir. Kabiliyetlerini ortaya koyabilmek, rekabet gücünü arttırmak, yüksek teknoloji içeren yenilikçi ve özgün çözümler üretmek amacıyla, sadece Türkiye’de değil, Avrupa Birliği Projeleriyle de ulusal ve uluslararası akademik kurumlar ve konusunda lider konumunda büyük şirketler ile yakın işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Logomuzun Tarihçesi

Şirketi kurarken, sağlam mühendislik geçmişimiz, yenilikçi ve yaratıcı üretim ve montaj öngörümüz ve satış sonrası güçlü ürün desteğimizle teknolojimizin bir gün dünya çapında tanınacağından emin olmak istedik. Logomuzda, soyu tükenmiş bir Anadolu leoparı olan Panthera Pardus Tulliana’yı çağrıştırmaya karar verdik. Bu cesur, evcilleştirilmemiş hayvan, Neolitik çağlardan beri Anadolu’nun gerçek bir yerlisidir. Son pençe izleri en son 17 Ocak 1974’te Ankara yakınlarındaki Beypazarı yaylalarında tespit edilmiştir. Panthera Pardus Tulliana’ya kendimizi yakın hissediyoruz çünkü Pars Makina da Ankara’da 21 Mart 2005 tarihinde kurulmuştur. Bu tarih, hem bahar ekinoksunu, hemde bu efsanevi Anadolu leoparının yeniden doğuşunu işaret eden bir gün olmasını arzu ettik. 17 yıllık varlığımızı, 8 uluslararası ve ulusal patent, 9 Avrupa projesi ve 10 Ulusal proje ardından, Pars Makinanın teknolojik pence izlerinin, bilenler tarafından, artık açıkça görülebildiğine inanıyoruz. Leoparımızın yeni ve daha yüksek hedeflere tırmanma zamanı geldi.

29 Nisan 2022’den bu yana, patentli “itme-çekme” yüksek torklu genleştiricimizin mimarisini daha iyi yansıtmak üzere logomuzu yeniledik. Rotatif dış gövdeli ve kavisli palete sahip genleştirici, nominal hızlarda yüksek tork üretmektedir. Yüksek basınçlı çalışma sıvısı önce hilal şeklindeki çalışma hacmine girmekte ve kavisli kanadı “iterek” saat yönünde bir hareket üretmektedir. Bir sonraki döngüde, çıkış lülesini yüksek hızda terk eden akışa ait ‘impul’ devirlenmeye ek katkı vermektedir. Bu şekilde, termodinamik döngünün sonunda, yakınsak-ıraksak lülede genleşen gazlar, yüksek hızda ve dış çepere teğet olarak dışarı atılmaktadır. Genleştirici verimliliği yüksektir, çünkü dış dönen rotor (1) ile iç dönen rotor (2) arasında sürtünme yoktur. İki rotorun eksantrikliği, iç-içe geçen kavislerin teğet “T” noktasında, iç ve dış rotorlar arası boşluğu belirlemektedir. Bu yepyeni mimari, iç dişli hilal şeklindeki pompalar ve genleştiriciler ile karşılaştırıldığında, teknolojik bir üst seviye olduğu görülecektir. Nedeni basitçe açıklamak gerekirse, iç-dişli mimarisindeki genleştirici veya pompalarda, basınç herbir dişli üzerine artan veya azalan bir baskı uygulamakta, ancak basınç kuvvetini yapıya tamamı eksenel yönde olacak şekilde aktaramamaktadır. Pars Makina yeni mimarisinde, çift taraflı menteşeli kavisli palet, basınç kuvvetini kavramakta ve basıncın teğetsel kuvvet ve torka dönüşmesine izin vermektedir. Kavisli paletin arkasındaki hilal şeklindeki yüksek basınçlı (High P) çalışma odası bu gücün üretim merkezidir.